Top
  >  Ανακοινώσεις   >  ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ – “1ο Φεστιβάλ μεσογειακού ντοκιμαντέρ” από 15 έως 18 /9/2023

Με συμμετοχή 40 ντοκιμαντέρ από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κύπρο και την Τουρκία, το «Μεσογειακοί Διάλογοι-1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ» θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι της Σάμου, από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσία Ελλήνων και ξένων δημιουργών και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε όλες τις προβολές και τις εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων ΕΡΜΕΙΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στόχοι του Φεστιβάλ

Στόχοι της διοργάνωσης του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της κινηματογραφικής τέχνης του ντοκιμαντέρ αλλά και της συμβολής του συγκεκριμένου αυτού κινηματογραφικού είδους ως πολιτισμικού εργαλείου, στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου και ευρύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για μιαιδέα που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του «Ερμεία», σκηνοθέτη και παραγωγό Βασίλη Βαφέα ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η αντίληψη ότι η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που χωρίζει τους κατοίκους των χωρών που την περιβάλλουν, αλλά το στοιχείο που τις ενώνει πολιτισμικά. Επιδίωξη των διοργανωτών είναι αυτό το μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ-ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των διανοουμένων των χωρών της Μεσογείου, να καταστεί πολιτιστικός θεσμός που θα αγκαλιαστεί από την κοινωνία της Σάμου, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τους σκηνοθέτες των χωρών της Μεσογείου αλλά και σημείο αναφοράς στα πολιτισμικά γεγονότα, στο σταυροδρόμι του χρόνου και του Μεσογειακού χώρου, εκεί που το ελεύθερο βλέμμα των δημιουργών συναντά τον Κόσμο.

40 ντοκιμαντέρ  6 Μεσογειακές χώρες

Στην πρώτη αυτή διοργάνωση του Μεσογειακοί Διάλογοι – Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ θα προβληθούν 40 ντοκιμαντέρ από 6 χώρες της Μεσογείου, 40 άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες με συναρπαστική κινηματογράφηση που αναπαριστούν καλλιτεχνικά την πραγματικότητα, ενώ θα υπάρχουν αφιερώματα στο Κυπριακό και το Τουρκικό ντοκιμαντέρ και στην εργασία, σε ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί στη Σάμο ή αφορούν στο νησί, αλλά κι ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μάνο Ευστρατιάδη.

Οι προβολές θα γίνονται στον θερινό κινηματογράφο(Κτίριο Προβατάρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου) στο Λιμάνι Καρλοβάσου και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δυτικής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι. Το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στον σκηνοθέτη και παραγωγό Λάκη Παπαστάθη, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα.

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τους «Μεσογειακούς Διαλόγους» και ζωντανεύουν τις συναντήσεις. Σ’ αυτές εντάσσονται :

  • η εκδήλωση στη μνήμη του Λάκη Παπαστάθη (Παρασκευή 15/9, ώρα 18:00, αίθουσα Δημαρχείου),στον οποίο οι διοργανωτές αφιερώνουν το φετινό, πρώτο στη σειρά, Φεστιβάλ και στην οποία θα συμμετάσχουν ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, οι ιστορικοί Χρίστος Λάνδρος και Δημήτρης Θρασυβούλου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Λ. Παπαστάθη «Ο Δράκος του Νίκου Κούνδουρου», το οποίο ο ίδιος είχε επιλέξει να προβληθεί σ’ αυτό το Φεστιβάλ.
  • η συναυλία της Γιώτας Βέημε τίτλο «Μα εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», με τραγούδια από τις δύο πλευρές του Αιγαίου και του ρεμπέτη Σαμιωτάκη (Ρούκουνας)(Σάββατο 16/9 ώρα 22.00, στον προαύλιο χώρο της ΠορφυριάδαςΣχολής του Καρλοβάσου), που πραγματοποιείται με αφορμή την προβολή της ταινίας «Του τραγουδιού… τα μάγια» σε σκηνοθεσία Στάθη Ρέππα, η οποία αφορά στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή της Γιώτας Βέη, αυτής της τόσο σημαντικής ερμηνεύτριας των παραδοσιακών μας τραγουδιών.
  • κομβικό σημείο της διοργάνωσης και με βλέμμα στο μέλλον, θα αποτελέσει και η παρουσίαση της συνεργασίας ανάμεσα στο Φεστιβάλ «Μεσογειακοί Διάλογοι» και το Διεθνές Φεστιβάλ «FilmO’ Clock», το οποίο έχει ήδη 4 χρόνια ζωής και συμμετέχει στους «Μεσογειακούς Διαλόγους» με δύο ταινίες ντοκιμαντέρ.

Υποστηρικτές

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των Δικαιωμάτων των Ηθοποιών «Διόνυσος», του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, του Αρχείου της ΕΡΤ, της SamosSteamshipCo,του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου και των ξενοδοχείων του ΚαρλοβάσουAegeanhotel, AnemabytheSeaGuesthouse, Meropehotel&Samainahotels/SamainaInn και AmandaHotel.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του «Μεσογειακοί Διάλογοι-1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ» θα το βρείτε ελληνικά και αγγλικά στον ιστότοπο του φεστιβάλ https://kmddf.gr/

Μετάβαση στο περιεχόμενο