Top
  >  Ανακοινώσεις   >  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ

Αγαπητοί συμπολίτες αλλά και επισκέπτες του Δήμου Δυτικής Σάμου,

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση όλων μας ότι το νερό είναι ένα πολυτιμότατο αγαθό, που μέρα με τη μέρα παγκοσμίως, γίνεται ολοένα και πιο έντονη η ανεπάρκειά του.

Όσον αφορά την περιοχή του Δήμου μας, μια τέτοια έλλειψη άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά τις καλοκαιρινές περιόδους των τελευταίων ετών, εξαιτίας μιας χειμερινής περιόδου με ολοένα και λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές βροχοπτώσεις, αλλά και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται από το τέλος της άνοιξης μέχρι και τον Οκτώβριο. Γεγονότα που συμβάλλουν στη μείωση της προσφερόμενης, αλλά παράλληλα και στην αύξηση της ζητούμενης ποσότητας νερού, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι το οποίο προβλέπεται να είναι θερμό και ξηρό, αλλά και μετά από μια χειμερινή περίοδο ιδιαίτερα χαμηλών βροχοπτώσεων, το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο, αφού ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές και στις γεωτρήσεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στον Δήμο μας, να συμβάλλουν στη διαφύλαξη όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας.

Πιο καθοριστικής σημασίας όμως θεωρούμε το γεγονός να ευαισθητοποιηθούν οι ίδιοι οι πολίτες, φροντίζοντας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωσή του, έτσι ώστε να μην υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση του Δήμου μας.

 Για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες του Δήμου μας, να συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο, στην εξοικονόμηση της όποιας ποσότητας του νερού, προσέχοντας ιδιαίτερα τα δέκα παρακάτω προτεινόμενα σημεία, τα οποία δεν συνεπάγονται στέρηση νερού, αλλά αντίθετα βοηθούν ώστε να μην το στερηθούμε.

1. Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση-σπατάλη του νερού και μοιραία και τον λογαριασμό σας.

2. Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.

3. Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.

4. Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.

5. Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με την χρήση κουβά και σφουγγαριού.

6. Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.

7. Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.

8. Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.

9. Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.

10. Προσέχετε τα παιδιά σας και μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο