Top
  >  Πολιτισμός   >  Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας “Agatha”

Παρασκευή 22- Σάββατο 23-Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Η Βιβλιοθήκη Σάμου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη διοργάνωση τριήμερου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.  Ένα τριήμερο στη διάρκεια του οποίου θα φιλοξενήσουμε τέσσερις σπουδαίους συγγραφείς της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τους Πέτρο Μάρκαρη, Μίνωα Ευσταθιάδη, Κώστα Στοφόρο και Γιάννη Ράγκο.

O Δήμος Δυτικής Σάμου συμμετέχει και υποστηρίζει αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία καλώντας ΄μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 18.30, Βιβλιοθήκη Σάμου

Πέτρος Μάρκαρης

Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του «Η εξέγερση των Καρυάτιδων» (εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ)  στη Βιβλιοθήκη Σάμου.  Θα ακολουθήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες συγγραφέα της ελληνικής  αστυνομικής λογοτεχνίας. Από που αντλεί την έμπνευσή του, τι κοινό έχει η μεσογειακή σχολή αστυνομικής λογοτεχνίας, πώς εμπνεύστηκε τον πασίγνωστο ήρωά του, αστυνόμο Χαρίτο, και πολλά άλλα θα συζητηθούν στον φιλόξενο χώρο της αυλής της βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Δημήτρης Πράπας ενώ θα υπάρξουν εκπλήξεις για το συγγραφέα αλλά και για το κοινό.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, Καρλόβασι

10.00  π.μ: Περίπατος Μυστηρίου στο Καρλόβασι με τον Κώστα Στοφόρο:  Έγκλημα στα Βυρσοδεψεία

Ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας

Ξεκινώντας από την «καρέκλα του Ρίτσου», οδηγούμαστε μέσα από σημειώματα και γρίφους σε στοιχεία που είναι κρυμμένα σε διάφορα σημεία στην παραλία Καρλοβάσου και σχετίζονται με κάποιο φανταστικό «έγκλημα» που έγινε στα Βυρσοδεψεία.  Ο περίπατος θα έχει ως σκοπό τόσο το να μιλήσουμε για τη σχέση του Γιάννη Ρίτσου με την πόλη όσο και τη γνωριμία με την ιστορία των βυρσοδεψείων του Καρλοβάσου. Ο περίπατος θα καταλήξει στο «Μουσείο Βυρσοδεψίας».

Οι συμμετέχοντες με όσα στοιχεία και αντικείμενα θα ανακαλύψουν στη διάρκεια του περιπάτου και αξιοποιώντας αποσπάσματα από βιβλία όπως «Το σφαγείο» του Α. Σεβαστάκη, «Το ταμπάκικο» του Κ. Καλατζή, τις «Καταραμένες πολιτείες» της Ε.Χουσνή, το «Κάτι κρέμεται εκεί ψηλά» της Έρης Ρίτσου και τον «Χαμένο μύθο του Αισώπου» του Κ. Στοφόρου θα δημιουργήσουν τις δικές τους αστυνομικές ιστορίες, χωρισμένοι σε ομάδες.

Στη δράση μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 12 ετών και ενήλικες.

Σημείο και ώρα εκκίνησης: Καρέκλα του Ρίτσου, 10.00 π.μ.

Δήλωση συμμετοχών: Εκλεμέ Άννα, τηλ. 22730 27216. Προθεσμία για την δήλωση συμμετοχών: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου,  18.30, Βιβλιοθήκη Σάμου

Μίνως Ευσταθιάδης

Ο Μίνως Ευσταθιάδης θα συνομιλήσει με την Έλενα Χουσνή για το τελευταίο του μυθιστόρημα  «Σχέδια του χάους» (Εκδόσεις Ίκαρος). Πολυγραφότατος και μεταφρασμένος στα Γαλλικά ο Έλληνας Λογοτέχνης θα ταξιδέψει μαζί μας στην περιπέτεια της γραφής αλλά και στα μυστικά της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Από τα μυθιστορήματά του το «Κβάντι» (Ίκαρος, 2020)  έχει εκδοθεί στα Γαλλικά (Actes Sud, 2023). Επίσης το μυθιστόρημά του Ο Δύτης (Ίκαρος, 2018) εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud, 2020) και βρέθηκε στη βραχεία λίστα των βραβείων Athens Prize for Literature (Ελλάδα), Violeta Negra Occitanie (Γαλλία) και Prix du Livre Européen (Ευρώπη). Σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα αραβικά (Al Arabi, 2023).

Στο βιογραφικό του γράφει: «Ζει κοντά στη θάλασσα».

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

10.00: Περίπατος Μυστηρίου στο Βαθύ με τον Κώστα Στοφόρο: Έγκλημα στη Βιβλιοθήκη

Ανακαλύπτουμε την τοπική ιστορία και τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας. Ξεκινώντας από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, οδηγούμαστε μέσα από σημειώματα και γρίφους σε διάφορα στοιχεία που είναι κρυμμένα σε διάφορα σημεία στο Βαθύ και σχετίζονται με κάποιο φανταστικό «έγκλημα» που έγινε στη Βιβλιοθήκη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο