Top
  >  Δελτία Τύπου   >  Ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα : “Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια”

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Δυτικής Σάμου, Λήμνου, Πάρου, Ανατολικής Σάμου και Χίου.

Γ. Πατούλης: «Στόχος του Δικτύου η ορθή ενημέρωση, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Δυτικής Σάμου, Λήμνου, Πάρου, Ανατολικής Σάμου και Χίου. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης,  δήλωσε : Ο Δήμος Δυτικής Σάμου, ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), υποστηρίζει την Πανελλήνια Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια. Η σημασία  αυτής της καμπάνιας ενημέρωσης  είναι πολύ σημαντική μιας και η χώρα μας δυστυχώς κατέχει τις πρώτες θέσεις : για τη  συχνή χρήση αντιβιοτικών  αλλά και για την ανθεκτικότητα των  μικρόβιών στα αντιβιοτικά λόγω της συχνής χρήσης αυτών. Είναι λοιπόν χρέος μας να βοηθήσουμε στη δημιουργία μια σωστής αντίληψης για τη ορθή χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων αλλά και για την σημασία του εμβολιασμού. Χαιρετίζω όλους τους επιστήμονες υγείας και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και  προάγουν δυο τόσο σημαντικά θέματα. Θα είμαστε αρωγοί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών μας και την προστασία της υγείας τους!»

Το λόγο πήρε στη συνέχεια  ο Δήμαρχος Λήμνου, κ Δημήτρης Μαρινάκης. Κατά τον χαιρετισμό δήλωσε : «O Δήμος Λήμνου ως μέλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., συμβάλλει στην προαγωγή, προάσπιση, πρόληψη και προστασία της υγείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σκοπός της συνάντησης μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών  για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών. Σημαντικό είναι επίσης να ενημερωθούν οι δημότες μας και για και τις συνέπειες της κατάχρησής τους, όπως και για τα μέτρα προφύλαξης κατά των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών. Το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του δήμου μας, αποτελεί τον κεντρικό θεσμό συντονισμού για το δημότη, σε όλα τα θέματα που αφορούν τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Τα προγράμματα πρόληψης στοχεύουν στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Ευχαριστούμε τους δημότες μας που στηρίζουν τις δράσεις μας καθώς και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας για την συνεχή συμμετοχή του σε τόσο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες.»

Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος  Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος,  ο οποίος επισήμανε ότι « Θα ήθελα με τη σειρά μου να συγχαρώ το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ΠΟΥ και τους συντελεστές της συγκεκριμένης εκστρατείας, που στοχεύει στην ενημέρωση γύρω από τα επίκαιρα θέματα της ορθής και μετρημένης χρήσης των αντιβιοτικών και της χρησιμότητας των εμβολίων στην αναχαίτηση των ιών. Φυσικά ευχαριστούμε που μας δόθηκε η ευκαιρία να λάβουμε μέρος στις εργασίες σας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά έτσι πρόσβαση στη γνώση και την ενημέρωση, αναλαμβάνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία ώστε να φτάσουν οι απαραίτητες απαντήσεις προς όλους τους πολίτες, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι καταστάσεις που συγκλόνισαν την ανθρωπότητας τα τελευταία χρόνια λόγω του κορωνοϊού, έκαναν ξεκάθαρο ότι μόνο τα επιτεύγματα της επιστήμης, της ιατρικής και της τεχνολογίας προστατεύουν αποτελεσματικά απέναντι στις υγειονομικές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό ως κοινωνία και ως δημόσια πρόσωπα, να μην αυτοσχεδιάζουμε, και να μην δεχόμαστε απλοϊκές και συνωμοσιολογικές θεωρίες. Ο τεκμηριωμένος επιστημονικός λόγος και η εφαρμοσμένη ιατρική οφείλουν να καθοδηγούν τα βήματα μας. Στον Δήμο Πάρου εξάλλου πιστεύουμε στην αξία της προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίζουμε ώστε όλο και περισσότεροι δημότες να έχουν πρόσβαση σε ιατρούς και προγράμματα υγείας για ενήλικες και παιδιά. Ταυτόχρονα, εξάρουμε τη σημασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη ενίσχυσης και ριζικού ανασχεδιασμού του στους τομείς της πρόληψης και αντιμετώπισης των ασθενειών στην εποχή των πανδημιών. Εύχομαι στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων καλή συνέχεια με ακόμα περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες, προς όφελος όλων μας!»

 O Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών -Πληροφορικής -Πρόνοιας -ΚΕΠ Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Διονυσίου, στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε « Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την σημερινή διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα « Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Η ορθή χρήση των αντιβιοτικών όσο και η σημασία ανάδειξης του εμβολιασμού αποτελούν θέματα επίκαιρα και σημαντικά για τους συμπολίτες μας και ειδικά για την σχολική κοινότητα. Θετικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια αποτελεί η απαραίτητη συνταγογράφιση αντιβιοτικών για την χορήγησή τους. Μέτρο το οποίο απέτρεψε κατά ένα μεγάλο βαθμό την αλόγιστη χρήση τους. Επίσης, τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση των χειμερινών λοιμώξεων. Ως παράδειγμα χρησιμοποιώ την προσωπική μου εμπειρία από τον ετήσιο εμβολιασμό μου και πόσο αυτό με έχει βοηθήσει στην αποτροπή ασθενειών τους χειμερινούς μήνες. Μέλημά μας είναι η συνεχής έγκυρη  ενημέρωση και υιοθέτηση από τους συμπολίτες μας υγιούς και υπεύθυνης συμπεριφοράς σε θέματα υγείας. Τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους εγγυητές για την αλλαγή νοοτροπίας.»

Στην συνέχεια, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Χίου, κ. Γεώργιος Πατεριμός,  ο οποίος «Στόχος μας είναι η ενημέρωση των παιδιών τα οποία μεγαλώνοντας θα χτίσουν μια κοινωνία πιο ευαισθητοποιημένη σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, υιοθετώντας υγιείς συνήθεις και συμπεριφορές».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Στη διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε καιη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Μαρία Κουρή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η κα. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Αναπλ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη στην Κλινική Λοιμώξεων Β’ της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», η κα. Δήμητρα Καββαθά, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΔΠΠΚ ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο και η κα. Ξανθή Δεδούκου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, Τμήμα Μικροβιακής Αντοχής & Λοιμώξεων που συνδέονται με Φροντίδα Υγείας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ΕΟΔΥ,  απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι  η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν:  «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και  την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία .Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο  για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον  13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του  Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες .Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή  στην κανονικότητά και  μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».

Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα. Σοφία Θάνου, Κοινωνιολόγος, Δήμου Ανατολικής Σάμου. Τον συντονισμό των ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά έκανε η καΘεοδώρα Σαρρή, Αντιδήμαρχος Πάρου και  τον συντονισμό ερωτήσεων για τα εμβόλια έκανε η κα Ελένη Καραγιαννάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια ΚΕΠ Υγείας Δήμου Λήμνου, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug πραγματοποιήθηκε από την κα. Αγγελική Ντανάκα, Επισκέπτρια Υγείας Κέντρου Κοινότητας Δήμου Χίου. Η παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιός παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα. Άντζελα Αθανασίου, Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δυτικής Σάμου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο